Mediere aplicată - Divorț
Apelând la literatura de specialitate am identificat o speță care evidențiază, practic, o problemă des întâlnită, blocajul comunicării între soți, și gândul că singura soluție viabilă este divorțul și atunci când nu există această intenție. Vă pun la dispoziție, astfel, un extras din lucrarea Să înțelegem medierea: medierea, unealtă pentru societatea civilă – culegere de spețe în mediere comentate, București, 2015.
”MN a solicitat sprijinul biroului de mediator pentru a rezolva neînțelegerile pe care le avea cu soțul său de ceva timp. Inițial, dorința sa era să i se trimită soțului o <
În urma discuțiilor cu doamna MN, am aflat că cei doi erau căsătoriți de mai bine de 10 ani. Aveau o locuință proprietate personală, într-o localitate din mediul rural și aveau împreumă un copil major.
Doamna MN era nemulțumită de faptul că soțul nu îi mai dădea atenție, se ferea de ea, purta discuții telefonice cu o altă femeie și chiar se mutase singur în alt dormitor al casei. Bănuia că o înșeală cu persoana respectivă. Cel mai mult o înfuria că nu putea comunica cu acesta. Oridecâte ori vroia să îi spună ce anume avea pe suflet, el nu scotea o vorbă, tăcea – spunea ea - <
Era vizibil disperată de faptul că nu știa cum să se mai comporte cu soțul ei, pentru a-l determina pe acesta să vorbească cu ea. Insistă să i se trimită soțului o citație.
I s-a explicat faptul că acest înscris este comunicat numai de o instanță, atunci când cineva este chemat în judecată pentru un anumit motiv. Ulterior a fost informată și despre procedura medierii, în ce constă, care sunt limitele acesteia, avantaje, etc.
A răspuns încântată că dorește să încerce procedura medierii, pentru a clarifica problemele cu partenerul său. Acum era ferm convinsă că numai mediatorul îl poate stimula pe soțul său să comunice, astfel încât ei să poată dialoga responsabil despre neîntelegerile dintre ei.
Sesiunea comună
Doamna MN a relatat detaliat în fața soțului ei ce anume o nemulțumește din comportamentul său. Soțul nu a avut nici o reacție, privea rece și distant către soția sa.
A rămas și în biroul mediatorului tăcut precum ... Soția lui s-a iritat peste măsură când a văzut că nici acum nu dorește să îi răspundă la întrebări.
Sesiunile individuale
Mediatorul a aplicat tehnici specifice pentru a îl determina pe soț să îi răspundă la întrebările adresate. Din aproape în aproape, tânărul soț a prins curaj și a relatat faptul că, deși erau neînțelegeri între ei, la durut să o vadă așa de răvășită. El nu dorea să divorțeze, dar îl deranjau anumite lucruri la soția sa. La solicitarera mediatorului, a indicat 3 lucruri foarte importante pentru el, care ar trebui respectate de doamna MN. De asemena, 3 lucruri pe care apreciază că le dorește soția lui de la el, dar și ce este dispus să facă el pentru a restabili echilibrul în familie. A considerat ca este oportun să îi ceară scuze soției pentru manifestările sale de până atunci.
În sesiunea individuală cu doamna MN mediatorul a urmărit să clarifice, printre altele, aceleași aspecte.
Sesiunea comună finală
Părțile și-au transmis una alteia dorințele lor, precum și ceea ce sunt dispuse să facă pentru a își salva căsnicia. Au promis că vor încerca să respecte solicitările celuilalt și și-au cerut scuye reciproc. La sfărșit și-au dat mâna, s-au îmbrățișat și s-au sărutat. Nu au dorit încheierea unei înțelegeri scrise.
La un an după această întâlnire, mediatorul a primit din nou telefon de la doamna MN, care i-a solicitat sprijinul într-o altă problemă pe care o avea cu soțul ei. Curios, mediatorul a întrebat cum mai stăteau lucrurile în căsnicia lor, iar aceasta i-a răspuns fericită că lucrurile s-au îndreptat spectaculos de bine. Însă acum nu știa cum să îl convingă pe soțul său să renunțe la ... ideea lui de a cumpăra un .... tractor, și i-a cerut ajutorul mediatorului în această chestiune, spunându-i mai exact <
Notă asupra situației conflictuale
Părțile s-au confruntat cu diverse probleme care s-au acutizat datorită lipsei de comunicare dintre ele. Ajutorul cerut mediatorului a fost acela de a debloca această comunicare și de a facilita dialogul constructiv dintre ele. Astfel, mediatorul a stins o situație conflictuală apelând la două stiluri de mediere, cea facilitativă și cea transformativă, bazată nu numai pe comunicarea părților, ci și pe schimbarea comportamentului lor.
Medierea este o modalitate de a rezolva orice gen de dispută, nu numai acelea ce au o conotație juridică. Chiar dacă nu ne dorim, totuși conflictele sunt omniprezente în viața noastră. Ar trebui să avem curajul să apelăm la specialiști, ori de câte ori suntem în impas și considerăm că suntem depășiți de situație. Mediatorul este pregătit să ofere sprijin specializat.”
(sursa: Mugur Miroi, Anca Iacob, Elena Liliana Aldea, Lidia Frunză, Lucian Enache, Ștefan Nicolae Ștef, Gabriela Ichim, Valentina Popescu, Cristina Chivulescu, Marina-Ioana Alexandru, Rodica Cociu-Anghel, Petre Ene, Victoria Graur, Aurora Cîrlig, Ana Maria Tuluc, Mădălina Calcan, Ramona Kreuziger, Ana Ruxandra Stanciu, Să înțelegem medierea: medierea, unealtă pentru societatea civilă – culegere de spețe în mediere comentate, București, 2015, p. 105)