Ce este medierea? Care sunt avantajele medierii? Care este rolul mediatorului?

22.07.2015 19:55

Medierea?!

 

Ce repezintă? Cui se adresează? Cine are nevoie de ea? Care sunt avantejele medierii? Cine sunt mediatorii? Cu ce ne pot ajuta ei?

 

Sunt poate cele mai uzuale întrebări care ”răsar” pur si simplu în minte când auzi întâmplător sau la recomandarea unei persoane despre acest nou mod de rezolvare a disputelor. O să încerc, pe cât posibil, să răspund la aceste întrebări, nu într-o manieră juridică şi tehnică ci într-o manieră abordabilă şi celor care nu dorm cu codurile de civil sau penal sub pernă.

 

Medierea este o procedură extrajudiciară şi reprezintă o modalitate de rezolvare a disputelor pe cale AMIABILA, cu ajutorul unei terţe persoane specialitate, în calitate de mediator în condiţii de neutralitate, imparţialitate, confidenţialitate şi având liberul consimţământ al părţilor .

 

Medierea este o procedură privată şi se adresează atât omului de afaceri care nu doreşte să îşi facă o imagine negativă în mediul de afaceri local, persoanei publice care este conştientă de impactul mediatic care îl au acţiunile sale în viaţa socială, dar şi persoanelor fizice care, pur şi simplu, doresc ca problemele cu care se confruntă să fie cunoscute de cât mai puţine persoane. Riscul ca toate acestea să se afle este extrem de mare în instanţă şi inexistent dacă se apelează la mediere.

 

De mediere se pot folosi: fraţii care doresc să dezbată o moştenire lăsată de părinţii defuncţi; societăţile comerciale care doresc să-şi recupereze creanţele; soţii care doresc să pună capăt unei căsnicii nu tocmai fericite, vecinii care doresc să stabilească hotarul proprietăţilor lor.

Cu alte cuvinte, orice tip de conflict ar exista acesta este pretabil medierii.

 

Avantaje există de ambele părţi, iar unul dintre cel mai important ar fi că SOLUŢIA VĂ APARŢINE în totalitate. Totodată veţi face economie de timp şi implicit de bani. De ce să aşteptaţi ca un judecător să vă dea o soluţie pentru problema dumneavoastră peste 2 ani, de exemplu, existând posibilitatea de asemenea ca aceasta din urmă să nu vă mulţumească întru totul, când aveţi posibilitatea să o rezolvaţi pe calea medierii, într-un termen cât mai scurt şi fără stresul de a vă deplasa la instanţă la fiecare citare?

 

Vă puteţi întreba: ”Bine, bine, dar de ce trebuie să mă duc la mediator? Cu ce mă poate ajuta el mai mult decât aş face-o eu?”

Răspunsul e relativ simplu. Rolul mediatorului este de a vă ajuta pe dumenavoastră să găsiţi numitorul comun între ce doriţi dumneavoastră şi ce doreşte partea cu care vă aflaţi în dispută.

Este cunoscut faptul că o a treia persoană va percepe în mod diferit conflictul şi va avea o viziune mai clară asupra unei posibile soluţii.

Acest lucru vă este garantat dumneavoastră de însăşi legea 192/2006 (legea medierii) care prevede faptul că mediatorul trebuie să fie neutru şi imparţial, să nu favorizeze în nici un fel nici una din persoanele care apelează la serviciile lui. Mediatorul nu face altceva decât să vă ajute să găsiţi soluţii viabile pentru ambele părţi.

 

Cu speranţa că v-am captat atenţia şi că am reuşit, cât de puţin, să vă lămuresc cu privire la procesul de mediere vă invit să urmăriţi şi următoarele posturi şi să nu ezitaţi să mă contactaţi pentru precizări sulimentare.  

   


Creați un site gratuit Webnode